VALIDERING

Kunskapen man får genom livet den reella kompetensen kan vara mer värdefull än man tror. Under detta seminarium gick vi igenom vad reell kompetens egentligen är. Att man hela tiden lär nytt och utvecklas inom områden man tycker är roligt eller som man av olika orsaker behövt arbeta med tex att man vårdat någon nära anhörig.

Den kunskapen man får genom livet ger oftast mer än en utbildning kan ge. Livet i sig är en skola och den kunskapen kan man använda på många olika sätt.

Vi gick igenom vad Validering innebär och gick in på hur man kan validera på många olika sätt.

Att man kan validera ett helt yrke- tex någon som snickrat hela livet men inte har en utbildning till träarbetare

Att man kan validera kurser

Att man kan komma in på utbildningar man inte är behörig till genom reell kompetens.

Vi tittade även kort på vad en prövning är så man kan få betyg, samt bedömning av utländsk examen och då även reglerade yrken.

Det är inte alltid lätt att veta vart man kan validera sin reella kompetens och hur man går tillväga. Men detta gick vi igenom steg för steg så att alla har en möjlighet att kunna validera.

Sist men inte minst gick vi även igenom att ens CV och personliga brev inte är hela dig som person. Alla kan ha en utbildning, alla kan ha arbetslivserfarenhet som matchar tjänsten man söker.

Vad bär du med dig för kunskaper genom livet som företaget du söker till kan ha nytta av. Detta är det som gör att du står ut och som gör dig unik.